Viticultură ecologică

Crama și vinurile noastre au obținut certificarea ecologică începând cu recolta 2017, iar mai jos vă oferim câteva informații despre această formă de viticultură.

Logoul comunitar oferă recunoaşterea produselor certificate ecologic în întreaga Uniune Europeană.

Biologique (bio) în Franța, biologico in Italia, ecologico în Spania și ecologică în România, înseamnă cultivarea viței de vie fără folosirea de produse chimice, sintetice sau a fertilizatorilor artificiali. Sunt interzise produsele de fertilizare sintetice, insecticidele și pesticidele, ierbicidele și produsele modificate genetic. Sunt premise produsele de fertilizare organice, stropirea cu soluții de cupru și sulf precum și cu produse naturale.

De asemenea, se pot aplica tratamente doar strict reglementate de fertilizare și îmbunătățire a solului. Fertilizatorii naturali vor avea în compoziție materiale de origine animală și compost vegetal, bălegar, guano, alge, carbonat de calciu natural, carbonat de magneziu, sulfat de potasiu natural, sulfat de calciu, sulfat de magneziu, drojdie de vin, compost din reziduri de coji de struguri, oligoelemente sau preparate biodinamice.

Viticultura ecologică folosește măsuri preventive ca metode de protecție și numai substanțe non sistemice, de contact, sunt premise pentru aplicare.

Din 2012 se pot produce și vinuri ecologice nu doar struguri.

Găsiți mai jos definiția general a UE pentru agricultura ecologică:

Producția ecologică este un sistem global de gestionare a mamagementului fermei și producției alimentelor care combină cele mai bune practici de mediu, o biodiversitate la un nivel ridicat, conservarea resurselor naturale, aplicarea unor standarde ridicate de bunăstare a animalelor și metode de producție în conformitate cu preferințele anumitor consumatori folosind substanțe și procese naturale. Prin urmare, metoda de producție ecologică joacă un rol dual în societate, în care, pe de o parte, asigură o piață specifică care răspunde cererii consumatorilor de produse ecologice și, pe de altă parte, asigură bunuri publice care contribuie la protecția mediului și bunăstarea animalelor, precum și la dezvoltarea rurală.
 
Certificarea ecologică prevede o perioadă de conversie de 3 ani și este urmată de inspecții anuale.

Alegeți responsabil pentru voi și mediul înconjurător!